Нямам намерение да ставам адвокат на бившия шеф на Булгаргаз Николай

...
Нямам намерение да ставам адвокат на бившия шеф на Булгаргаз Николай
Коментари Харесай

Лъжите на Кирил Петков за Николай Павлов, Булгаргаз и азерите

Нямам желание да ставам юрист на някогашния началник на " Булгаргаз "  Николай Павлов, само че мога да настоявам, че следях от близко работата му като министър на енергетиката и началник на държавната компания. Категорично мога да кажа, че в случай че този човек искаше да взе участие в корупционни схеми, щеше да го направи, тъй като имаше за това блестящи благоприятни условия, несравними с измислиците за азерския газ. Павлов имаше доста положителни оферти за сходни схеми от мощни играчи в частния бранш, само че не се поддаде, на което малко на брой на негово място биха устояли. И което направиха Кирил Петков и Асен Василев, откакто овладяха КЕВР и " Булгаргаз ". Те влязоха в схемите на медиаторите и поради тях всички платихме скъпо и прескъпо заради големите комисионни, разпределени по веригата. Освен това високите цени на газа се отразиха на цените на съвсем всички артикули и услуги.
Кирил и Асен направиха още едно огромно безсрамие - пробваха се да арестуват Николай Павлов без никаква причина, а съвпадението с ковида, който го сполетя, го избави от ареста. Пред жилището му обаче бе оставена патрулна кола на полицията, а министър председателят Кирил Петков лъжеше по негов адрес в медиите, без да му даде право да се отбрани. Лъжите на " Промяната " не престават и в този момент. Онзиден в Народното събрание Петков още веднъж подхвана тематиката за сякаш спрения азерски газ, а в някои медии се появиха и други неистини по адрес на Павлов, които не би трябвало да бъдат оставяни без отговор.

Николай Павлов не е променял по своя самодейност ценовата формула на газа, както някои настояват,
а го направи по искане на Европейската комисия, тъй като тя задължи всички европейски страни да трансформират ценовите си формули, основани на,,котировките на нефтените деривати и да миксират цената с котировките за съответния интервал на база " спот ". Заслугата на Николай Павлов в този случай е, че съумя да защити  ценово съответствие 70% от цената да бъде основана на нефта и 30% на база " спот ". Това беше доста положително съответствие, тъй като Европейска комисия настояваше на база на нефта цената да бъде единствено 30% в микса, а на " спот " 70%.
Относно азерския газ нещата стоят по следния метод. На първо място, по контракта с азерите ние сме показали като точка за доставка газоразпределителна станция, която към онзи момент не съществува. За да се доставя на друга точка, за всяко едно количество което ще се доставя би трябвало да има експлицитното единодушие на азерите.

Укоряват Павлов, че не е правил " виртуални покупко-продажби ", с цел да избави ситуацията с азерски газ. Първата сходна сделка в България е направена на 01.07.2016 г. между гръцката компания DESFA като продавач  и холандската компания Vitol gas and power  B.V. като купувач с тестови количества от 537 м.3 и 500 м.3. и с доставка на ГРС Димитровград.
Сделката става по следния метод: Vitol купуват виртуално от DESFA количеството, само че не го взема в Гърция, а  в действителност получава от нас съветски газ, като част от количеството, което ние транзитираме за Гърция по контракта им с " Газпром ". Реализацията на тази договорка е станала допустима въз основа на тристранен контракт сред DESFA, " Булгартрансгаз " и " Газпром ". Тоест, това е газ, който България транзитира по своята газопреносна мрежа за Гърция и въз основа на това тристранно съглашение част от транзитираното количество остава директно в България в интерес на гръцки клиент.
Азербайджан обаче не транзитира газ през България, с цел да може ние да създадем виртуална договорка с негов газ и да доставим на неговия краен клиент, да вземем за пример Гърция, газ от различен наш снабдител, да вземем за пример " Газпром ". Що се отнася до продажбите в Италия, то ние не можем да продадем количества по контракта ни с азерите, които не сме доставили, тъй като би трябвало първо да получим за това единодушието на азербейджанската газова компания SOCAR, по-късно да подпишем контракти за транзитиране на този газ с Грузия, Турция, Гърция и Италия. Абсурд е SOCAR да се съгласи на сходна препродажба, тъй като контракта с " Булгаргаз " не  дава опция за реекспорт. Но за сметка на това, SOCAR може да предяви иск към " Булгаргаз " по клаузата " тейк ор пей " за невзетите от нас  количества и " Булгаргаз " да заплати 80% от цената на невзетото количество. Освен това е забавно по какъв начин " Булгаргаз " е продал тези количества и в сдружението няма никакъв документ за тези продажби (даже и някой да е взел комисионни) или най-малко да има документ за това, какво сме платили за  транзитирането им. 
" Булгаргаз " няма виновност, че не е построена в период газ станцията, по която трябваше да постъпва контрактувания азерски газ.
Това е въпрос към Бойко Борисов и гърците. Те я строят 12 години, което си е неповторимо достижение за постепенно строителство на сходен вид оборудване. Другият миг е, че дори и да можехме да вършим виртуални покупко-продажби, като доставяме газ от Гърция по тях, то цената му щеше да бъде доста по-висока от тази по контракта с Азербайджан.
Това, че Николай Павлов е отказал на съветската страна да преразгледа цените, базирайки се само на формулата по котировките на нефта и нефтопродуктите (друга небивалица, която се написа по негов адрес), е несъстоятелно, тъй като
няма по какъв начин да нарушим третия енергиен пакет на Европейски Съюз, откакто дори и самите руснаци го съблюдават. 
Това не е провокирало никаква отрицателна реакция от страна на руснаците, тъй като те са наясно, че ние не можем свободно да ценообразуваме, а би трябвало да съблюдаваме европейските регулации. Негативът е в това, че " Продължаваме промяната "  прекрати едностранно договора с " Газпром " при цени на доставки сред 150 и 250 евро за 1000 куб. м , според от котировките на нефта. Това тяхно решение може да се квалифицира като съзнателно породено вредителство на стопанската система на България и за него Кирил Петков и Асен Василев би трябвало да носят отговорност по чл.107 от Наказателен кодекс. 

 
14 Дек 2022364314 Дек 2022494312 Дек 2022548910 Дек 2022387107 Дек 20221177605 Дек 20226785КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202223009 Дек 202265808 Дек 202287524 Sep 20223406
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР